Maarianhamina on Ahvenanmaan itsehallintoalueen pääkaupunki. Siellä toimivat Ahvenanmaan hallitus ja maakuntapäivät, ja 40 % Ahvenanmaan väestöstä asuu siellä. Kuten kaikkialla Ahvenanmaalla, Maarianhaminan ainoa virallinen kieli on ruotsi, jota puhuu äidinkielenään 88 % asukkaista.

Kaupunki on nimetty Venäjän keisarinnan Maria Alexandrovnan mukaan. Maarianhamina perustettiin vuonna 1861 Övernäsin kylän ympärille, joka oli silloin osa Jomalan kuntaa. Kaupunki on sen jälkeen laajentunut ja siihen on liitetty lisää osia Jomalan alueesta. Maarianhamina suunniteltiin huolella, ja se on säilynyt entisellään. Yksi vanhimmista kaduista on Södragatan, jossa voi nähdä useita 1800-luvulta peräisin olevia puutaloja.

Kaupunki sijaitsee niemimaalla. Siellä on kaksi satamaa, toinen länsi- ja toinen itärannalla, joista kumpikaan ei jäädy lähes lainkaan, eikä siellä ole vuorovettä. Länsisatama on tärkeä kansainvälinen satama, josta on päivittäistä liikennettä Ruotsiin, Viroon ja Manner-Suomeen. Itämeren lauttojen kannattaa pysähtyä Ahvenanmaalla, koska alue ei kuulu EU:n tullivyöhykkeeseen, eikä siellä ole välillistä verotusta. Tästä syystä laivalla voidaan myydä verottomia tuotteita. Maarianhaminan lentokenttä sijaitsee naapurikunta Jomalassa, joka on noin kolme kilometriä kaupungin keskustasta luoteeseen. Ahvenanmaalla ja Maarianhaminalla on maineikas merenkulkuhistoria. Museolaiva The Flying P-liner Pommern on ankkuroitu länsisatamaan. Itäsatama tunnetaan yhtenä Skandinavian suurimmista huvivenesatamista. Siellä on myös kuuluisa hollantilainen höyrylaiva Jan Nieveen, jota kutsutaan nykyisin F. P. Knorringiksi kuuluisan ahvenanmaalaisen opettajan ja kirkkoherran Frans Peter von Knorringin mukaan.

Kunnan väkiluku on 15 497 (tilastoissa 30. kesäkuuta 2015) ja sen pinta-ala on 5 548,25 km2, josta 4 666, 46 km2 on vettä. Väestön tiheys on 17,57 / km2.

Kaupunki on kaksikielinen, ja siellä on ruotsinkielinen enemmistö (57.6 %).