Suomen rannikolla on maailman suurin saaristo. Vanhat puukaupungit, majakat, historialliset kartanot ja kivikirkot ulottuvat yli maiden ja mantujen. Kaunis sininen Itämeri ympäröi miltei puolta Suomea lännessä ja Etelässä. Se on yksi maailman suurimmista suolaisista sisämeristä, jonka suolapitoisuus on vain 1 % (muiden merien keskiarvo on 3,5 %!). Vuosisatojen ajan Itämeren rannoille on Suomessa syntynyt tiuhaan pieniä, hurmaavia kalastajakaupunkeja ja –kyliä, joista monissa puhutaan enemmän ruotsia kuin suomea. Rento elämäntyyli ja merenkulkukulttuuri ovat tämän viehättävän alueen ominaispiirteet.

 

Mikäli Suomen saaristo ja Itämeren rannikko saavat sinut haaveilemaan kauniista kesäpäivistä purjehduksen ja veneilyn merkeissä, olet ehdottomasti oikeilla jäljillä. Suomen rannikko kuitenkin kutsuu suuriin seikkailuihin ympäri vuoden.

 

Suomen rantaviiva, saaret mukaan lukien, on pituudeltaan yli 40 000 kilometriä. Näiltä rannoilta löydät ihanimmat vuokramökit. Monissa on myös lämmitys ja sähköt, joten niitä voi käyttää talvisinkin.

 

Sen lisäksi, että voit viettää elämäsi idyllisimpiä kesäpäiviä, voit myös kokea syysmyrskyn, tai katsella kevätjään sulamista lämpöisestä saaristomökistä aivan merenselällä…

 

Keväällä talvenselkä vähitellen taittuu ja meri on taas avoin. Pian taivas on täynnä pohjoiseen palaavia muuttolintuja. Syksy on täydellistä aikaa etsiä lepoa ja rauhaa, kun luonnossa kesän värit alkavat haalistua ja valmistautuminen talveen käynnistyy.

 

Mikset vuokraisi itsellesi omaa pientä piilopaikkaa? Saat siitä enemmän kuin uskotkaan. On viisi tapaa tutustua rannikkoon ja saaristoon mihin vuodenaikaan tahansa.

 

Kun jääkausi Suomessa loppui, ihmiset halusivat muuttaa pohjoiseen etenkin hyvien kalastus- ja metsästysmahdollisuuksien vuoksi. Nykyäänkin rannikkovesissä voi mainiosti harrastaa urheilukalastusta. Syksy on parasta kalastusaikaa, mutta kausi ei lopu järvien ja merien jäätyessä, pikemminkin päinvastoin. Silloin suomalaiset pukevat ylleen talvivaatteet ja menevät pilkkimään. Voit kalastaa melkein missä vain hankittuasi asianmukaiset luvat, mutta mahdollisuutesi saada suuria saaliita paranevat, kun hyödynnät paikallisen oppaan palveluja.

 

Jos olet golffari, olet nähnyt sen: unelmaviheriö, jonka taustalla on sininen meri. Aivan, Suomen rannikolla on parhaat golfkentät. Useimmat niistä ovat huippunykyaikaisia ja muutamat on rakennettu vanhojen kartanoiden maille. Siellä on parhaat puitteet tarjota kierros, kun olet lyönyt hole-in-onen! Golfkauden pituus riippuu paljolti säästä, mutta yleensä se alkaa toukokuussa ja päättyy lokakuussa. Mikäli sää on poikkeuksellisen lämmin, voit ehkä pelata jopa jouluna. Yhdistä golfin pelaaminen lomaan Wiurilan kartanossa. Ne molemmat sijaitsevat sopivasti Salon vierassataman vieressä.

 

Vietätpä sitten lomasi Suomen saaristossa purjehtien kesällä, kalastaen syksyllä tai mökkeillen kylminä kevät- tai talvikuukausina, kokemus on aina yhtä nautinnollinen.