Lahti on Päijät-Hämeen maakunnan pääkaupunki, joka sijaitsee nimensä mukaisesti lahdella Vesijärven eteläkärjessä 100 kilometriä Helsingistä koilliseen. Lahden alue kasvaa ja on yksi Suomen taloudellisista keskuksista.

Kulttuuri, nähtävyydet ja tapahtumat

Lahden urheilukeskus tunnetaan kansainvälisesti etenkin vuotuisten Salpausselän kisojen ansiosta. Siellä on myös järjestetty useaan kertaan hiihdon MM-kilpailut, ja vuonna 2017 ne palaavat jälleen Lahteen, jossa kisat käydään 22.2. – 5.3. Keskuksesta löytyy kuuluisat hyppyrimäet, hiihtostadion, kahvila, näköalaravintola, Lahti Halli, jäähalli, hiihtomuseo, keskusurheilukenttä, maauimala ja ampumahiihtoalue. Talvisin voi hiihtää valaistuilla laduilla, ja kesäisin voi harrastaa maastopyöräilyä sekä kävelyä niille tarkoitetuilla reiteillä. Suurmäen juurelle pääsee tuolihissillä, ja sinne voi ajaa myös autolla. Kesäisin Suurmäen alastulorinne toimii maauimalana. Urheilukeskus sijaitsee kymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Alueella sijaitseva hiihtomuseo on remontissa, ja avataan tammikuussa 2017. Messilän hiihtokeskus täydentää upeaa urheilutarjontaa.

Upea nähtävyys on Vesiurut, Pikku-Vesijärven rannassa sijaitseva suihkulähde, jossa järjestettävät esitykset pitävät sisällään musiikkia sekä upeita vesisuihkuja. Esitykset kestävät noin 15 minuuttia. Kesäaikaan esityksiä on muutaman kerran päivässä, ja lokakuusta marraskuun loppuun tai joulukuun alkupuolelle niitä järjestetään iltaisin klo 19.00.

Enonsaari on Vesijärvellä sijaitseva picnic- ja retkeilyalue, jossa on kesäisin myös kahvila. Kyseessä on luonnonsuojelualue, josta löytyy monia lehto- ja lintulajeja. 1,8 kilometrin pituinen luontopolku vie luonnonsuojelualueen halki. Saarella on grillausmahdollisuuksia, laavuja, venepaikkoja ja uimaranta. Erilaisia ulkopelejä voi lainata. Saarelle pääsee kesäisin laivalla Lahden matkustajasatamasta.

Lahden alueella on lukuisia puistoja, joissa voi käydä virkistäytymässä. Kärkölän kirkonkylässä sijaitseva, Carl Constantin Collinin perustama Huovilan puisto on ainutlaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto, jonne on istutettu ja jossa elää luonnonvaraisina useita harvinaisia kasveja. Tapahtumia ja opastettuja kierroksia on tarjolla. Alatorin toimintapuistossa on leikki- ja kuntoiluvälineitä sekä runsaasti kasveja. Talvisin siellä on jää- ja lumiveistoksia. Alue sopii erinomaisesti päiväkodeille, urheiluseuroille ja ikäihmisille. Pajulahden seikkailupuistossa voi kiipeillä ja ylittää esteitä niin korkealla kuin alempanakin, ja haasteita löytyy. Alueella on 11 eri ratakokonaisuutta, joissa on 142 estettä ja tehtävää 1,9 km matkalla.

Lahden historiallisen museon löydät Lahden keskustan kupeesta, Kisapuiston vierestä. Museo toimii entisen Lahden Kartanon päärakennuksessa. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museossa on multimediaopastettu pienoismallisali, Kartanon alkuperäiseen tyyliin entisöity Fellman-huone, Klaus Holman antiikkiesineitä sisältävä muistokokoelma, asehuone sekä teemanäyttely Lahden ja Päijät-Hämeen historiasta.

Vesijärven rannassa sijaitsevassa, vuonna 1959 valmistuneessa Moottoripyörämuseossa esitellään ainutlaatuisia pyöriä. Vanhoihin kilpailuihin ja muihin alan historiallisiin tapahtumiin pääsee tutustumaan myös dokumenttien kautta, joita museossa näytetään. Museo on auki kesäisin, mutta talvellakin sinne pääsee tilauksesta.

Päijännetalossa Vääksyssä sijaitsevassa, vuonna 2001 avatussa Suomen Vapaa-ajankalastusmuseo- ja luontokeskuksessa voi tutustua luonnon ja kalastuksen historiaan ja nykypäivään. Talo on avoinna kesäisin.

Mopomuseossa on esillä mopoja ja niihin liittyvää rekvisiittaa. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Radiomäellä sijaitsevassa Radio- ja tv-museossa esitellään kotimaisen radio- ja tv-toiminnan historiaa, ja kohde sopii erinomaisesti koko perheelle. Alueelta löydät vanhat radiomastot ja asemarakennukset, vesisäiliön, hautausmaan ja urheilukentän.

Vuonna 1950 perustetun Lahden taidemuseon kokoelman arvokkain osa on entisestä Viipurin taidemuseosta saadut 75 teosta. Viipuri-säätiön kokoelmassa on 1800-luvun ja 1900-luvun alun koti- ja ulkomaista taidetta muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Eero Järnefeltiltä, Ferdinand von Wrightiltä, Juho Rissaselta, Tyko Salliselta, William Lönnbergiltä, Jussi Mäntyseltä ja Ivan Aivazovskilta. Museossa on myös lukuisia muita kokoelmia, mutta sillä ei ole pysyvää perusnäyttelytilaa. Omia kokoelmia on nähtävillä erilaisissa teemanäyttelyissä.

Muita Lahden seudun museoita ovat muun muassa Sairaalamuseo, Suomen Melontamuseo, Nastolan kotiseutumuseo, Antin Automuseo, Asikkalan kotiseutumuseo, Päijät-Hämeen ilmailumuseo ja Tupalan Talomuseo.

Apulandia on Apulanta-yhtyeen oma museo.

Lahden kaupunginteatteri tarjoilee musikaaleja, musiikki- ja puhenäytelmiä sekä lasten ja nuorten näytelmiä. Teatteri toimii vuonna 1983 valmistuneessa rakennuksessa, jossa voidaan järjestää myös kokouksia, konferensseja ja konsertteja. Suuret aulatilat sopivat niin pieniin kuin suuriinkin juhlatilaisuuksiin. Keskustassa sijaitsevan SUPER Teatterin ohjelmisto on suunnattu lähinnä lapsille. Entisessä elokuvateatterissa vuonna 1995 toimintansa aloittanut vapaa ammattiteatteriryhmä Teatteri Vanha Juko esittää puhenäytelmiä, lauluiltoja ja stand upia. Myös vierailevia esityksiä on tarjolla.

Suuri kongressi- ja konserttikeskus, Sibeliustalo, on rakennettu hiljattain. Kaupungissa toimii yksi Suomen tunnetuimmista sinfoniaorkestereista, Sinfonia Lahti, joka soittaa sekä klassista että iskelmätyylistä musiikkia. Pääosin se keskittyy Jean Sibeliuksen tuotantoon.

Näkemisen arvoisia kirkkoja ovat muun muassa Asikkalan kirkko, Hartolan kirkko, Hollolan keskiaikainen kivikirkko, Hämeenkosken kirkko, Joutjärven kirkko ja Ristinkirkko.

Tunnettuja tapahtumia ovat muun muassa Lahden lasten talvikarnevaalit tammi-helmikuussa, Summer Up -festivaali ja Lahden Yöt heinäkuussa sekä Lahden Rantajazz elokuussa. Vuonna 2016 järjestettiin ensimmäisen kerran Lahden YsäriYö ja IskelmäKesä Lahti sekä poikkitaiteellinen korttelijuhla Lahti Block Party elokuussa. Lahden vuotuisiin musiikkitapahtumiin kuuluvat myös Lahden urkuviikot elokuussa, jotka järjestetään kauppatorilla, ja Sibelius-festivaali syyskuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Lahden alueella on noin 8500 yritystä, jotka työllistävät yli 40 000 henkeä. Vuosittain syntyy noin 700 – 800 uutta yritystä. Kaupungin elinkeinorakenne on Suomen suurimpien kaupunkien monipuolisin, ja merkittävässä asemassa ovat mekatroniikka-, elintarvike- ja kalusteteollisuus. Kauppa ja palveluelinkeinot ovat 60% osuudellaan tärkeitä työllistäjiä. Lahden seudun kehitys LADEC Oy tukee yrityksiä sekä yrittäjiksi aikovia. Koulutusta on tarjolla Koulutuskeskus Salpauksessa, Lahden diakonian instituutissa, kansanopistossa, konservatoriossa, Päijät-Hämeen kesäyliopistossa, Lahden ammattikorkeakoulussa sekä Lahden yliopistokampuksessa, jonka muodostavat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö.