Lounaisrannikolla sijaitseva Naantali on yksi maan tärkeimmistä matkailukeskuksista. Se rakennettiin keskiaikaisen luostarin ympärille, joka on ollut tärkeä pyhiinvaelluskohde kautta historian. Kaupungin väkiluku on 19 039. Vuonna 2009 Merimasku, Rymättylä ja Velkua liitettiin Naantaliin.

Nähtävyydet, museot ja kulttuuri

Naantalinlahden rannalla sijaitseva graniittilinna, Kultaranta, on epäilemättä Suomen kuuluisin kesäasunto. Presidenttien kesäajan virka-asunnosta tunnettua Naantalia nimitetäänkin siksi Suomen lomapääkaupungiksi. Kultarannan puutarha on yleisölle avoin ja upea nähtävyys. Lars Sonck suunnitteli linnan vuonna 1916 kauppias Alfred Kordelinille.

Naantalin vanha kaupunki kapeine kujineen ja hurmaavine tunnelmineen on kokemisen arvoinen paikka. Rakkaudenpolulla voi lumoutua henkeäsalpaavista maisemista, ja Mannerheiminkadulta löytyy putiikkeja, kahviloita ja gallerioita. Kesäisin järjestetään erilaisia teemaopastuksia. Naantalin museon kuuntelukävelyllä Kaikuja keskiajalta voi tutustua omatoimisesti alueeseen vuokraamalla kuuntelulaitteen ja kartan. Museon Hiilolan kiinteistö tutustuttaa kävijän 1800-luvun interiööreihin, jotka esittelevät porvariston elämää pikkukaupungissa. Humpin kiinteistön arkeologiset löydöt kertovat luostarimenneisyydestä ja kaupungin historiallisista kerrostumista. Humpissa järjestetään myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä, ja sieltä löytyy myös 1400-luvun Birgittalaisluostarin pienoismalli.

Louhisaaren kartanolinnassa voi tutustua sen omistajasukujen, Flemingien ja Mannerheimien, elämään. Kartano oli C.G.E. Mannerheimin lapsuudenkoti. Linnan pihalla on hurmaava englantilaistyylinen puutarha. Louhisaari on noin 25 minuutin päässä Naantalista.

Ateljee Pentti Koivikossa voi ihastella maalauksia ja grafiikkaa. Yksityisiä näyttelytiloja ovat myös Ateljee Galleria Kristiina Turtonen ja Työhuone-Ateljee Tapani Kiippa.

Venesatamassa sijaitsevassa Naantalin taidehuoneessa on esillä nykytaidetta vaihtuvissa näyttelyissä. Galleriaan on vapaa pääsy.

Merimaskussa ja Rymättylässä kannattaa myös poiketa. Merimaskusta löytyy Kollolan kotiseututalo, Isotalon vanha torppa ulkorakennuksineen. Talo tutustuttaa viimeisen asukkaan aikaiseen sisustukseen, ja navetasta löytyy kesän erikoisnäyttely. Rymättylän kotiseutumuseo esittelee entisaikaista saariston elämää. 1700-luvulta peräisin olevan päärakennuksen ympärillä ovat muun muassa luhti, vilja-aitta ja varvasmylly. Makasiinista löydät nuottakalastuksesta kertovan näyttelyn.

Naantalin luostarikirkko toimi alun perin kirkonmäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkkona. Luostari sai rakennusluvan 23.8.1443, jolloin myös Naantalin kaupungin katsotaan perustetun. Luostarirakennukset vihittiin käyttöön vuonna 1462. Seurakunta- ja tiekirkkona toimiva kirkko on nykyään ainoa luostarista säilynyt rakennus.

Naantalin alueelta löytyy myös muita mielenkiintoisia kirkkoja: Velkuan Pyhän Henrikin kirkko, Merimaskun kirkko ja Rymättylän kirkko.

Keskustassa sijaitseva Naantalin kylpylä on vertaansa vailla oleva kokonaisuus, joka on arvostettu Suomen parhaaksi ja mukavimmaksi hotelliksi. Se muodostuu laadukkaista kylpylä-, hotelli-, ravintola- ja kokouspalveluista. Kylpylästä löytyy myös kauneushoitola.

Lapsiperheiden ohittamaton kohde on ilman muuta Muumimaailma, jossa tapaat koko Muumiperheen ystävineen. Teemapuistosta löytyvät muun muassa Muumitalo, Niiskun verstas, Teatteri Emma, Satupolku, uimaranta ja Papan laiva. Vierailuun kannattaa varata koko päivä.

Muumimaailmassa sijaitsevan Teatteri Emman lisäksi Naantalin alueella toimii myös Rymättylän teatteri. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1997 lähtien, ja ohjelmistossa on ennen kaikkea kotimaisia uudempia klassikkonäytelmiä, kuten esimerkiksi Mies, joka ei osannut sanoa ei.

Velkuan saaristokylä koostuu 300 saaresta, joista yhdeksällä on ympärivuotista asutusta. Velkuan keskustaajamaan, Teersaloon, pääsee Turusta linja-autolla. Sieltä matkaa voi jatkaa lossilla tai yhteysaluksella.

Tunnettuja tapahtumia ovat muun muassa Naantalin musiikkijuhlat kesäkuussa, Unikeonpäivät heinäkuussa sekä joulunajan tapahtumat Naantalin Joulukatu, Saariston joulunavaus ja joulukatu Rymättylässä sekä Röölän joulutori Velkualla. Vuonna 2016 järjestettiin ensimmäisen kerran ruokafestivaali Naantali Costa Food Festival elokuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Matkailu on Naantalin merkittävin elinkeino. Muita tärkeitä aloja ovat sähkötuotteiden valmistus, öljynjalostus, muu teollisuus ja palvelut. Kaupungin tärkeimmät työnantajat ovat Neste, Fortum, Naantali Steel Service Centre Oy, Finnfeeds Finland Oy, Turun Korjaustelakka, Naantalin kylpylä, Naantalin kaupunki, Muumimaailma, Boyfood Oy ja Terhi Oy. Yrityksiä ja yrittäjiksi aikovia palvelee Turku Science Park Oy Turussa. Koulutusta on tarjolla Naantalin opistossa (kansalaisopisto), Naantalin musiikkiopistossa ja Naantalin ammattiopistossa. Lähistöltä löytyvät myös Turun yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Turun alueyksikkö) ja Yrkeshögskolan Novia.