Näe ja koe Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin museo
Bonk-museo
Selkämeren kansallispuisto

Uusikaupunki sijaitsee Etelä-Suomessa. Kunnan väkiluku on 15 604 (tilastoissa 30. kesäkuuta 2015), ja sen ainoa kieli on suomi. Uuteenkaupunkiin kuuluvat entiset kunnat Kalanti, Lokalahti ja Pyhämaa. Uusikaupunki perustettiin kaupungiksi kaupankäyntioikeuksin vuonna 1617 Kustaa II Aadolfin määräyksestä. Siellä allekirjoitettiin vuonna 1721 Uudenkaupungin rauha, joka päätti isonvihan Ruotsin ja Venäjän välillä. 1800-luvulle asti se oli tärkeä kauppa- ja kalastussatama, ja vielä 1900-luvun jälkipuoliskolla siellä oli vielä merkittävää laivanrakennusteollisuutta.

Museot, nähtävyydet ja kulttuuri

Uudenkaupungin museo tutustuttaa Uudenkaupungin historiaan neljän kiehtovan kohteen kautta.

Wahlbergin museotalo esittelee porvariskodin elämää ja merenkulun historiaa 1800-luvulta. Myllymäen laidalla, 1770-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa sijaitsevassa Merimiehen kotimuseossa pääsee tutustumaan 1900-luvun alun merimiesperheen elämään. Museo on avoinna vain kesäisin.

Vallimäeltä löydät vanhan, 1850-luvulla rakennetun Uudenkaupungin luotsiaseman, joka toimii kesäisin museona ja esittelee luotsiaseman ja muiden läheisten luotsiasemien alkuperäistä esineistöä.

Kalannin kotiseutumuseossa Männäisillä kävijälle aukeaa vakkasuomalainen talonpoikaiskulttuuri. Museo on avoinna kesäisin.

Taidenäyttelyitä on tarjolla Liljelund-hallissa Kulttuurikeskus Crusellin alakerrassa. Keskus on monitoimitalo, jossa voidaan järjestää puhe- ja musiikkitilaisuuksia sekä kokouksia.

Uudenkaupungin suosituin nähtävyys on Automuseo, jonka kokoelmissa on laaja ja monipuolinen valikoima klassikkoautoja sekä paljon muuta autoiluun ja autourheiluun liittyvää. Kolme tilavaa näyttelyhallia täyttävä kokoelma sisältää yli sata autoa, paljon vanhanaikaisia mopoja, muutaman moottoripyörän sekä kaksi lentokonetta.

Omalaatuinen Bonk-museo erikoisine koneineen on oivallinen kohde lapsiperheille.

Pyhämaan kylä on vierailunarvoinen paikka jo luontonsakin vuoksi. Suuri osa saarista ja luodoista kuuluu Selkämeren kansallispuistoon. Alue tunnetaan vanhasta kulttuuristaan ja historiastaan. Meri on merkittävässä asemassa, ja kalastus on ollut tärkeä elinkeino kautta aikain.

Lokalahti on oivallinen kesänviettopaikka, sillä siellä on paljon saaria ja rantaviivaa. Siksi monet ovatkin rakentaneet sinne kesämökkinsä. Lokalahden keskusta sijaitsee alueen suurimman järven, Ahmasveden, luoteisosassa, 16 kilometrin päässä Uudestakaupungista.

Näkemisen arvoisia kirkkoja ovat muun muassa vuonna 1629 valmistunut ja noin 200 vuotta nykyasussaan ollut Uudenkaupungin Vanha kirkko, torin vieressä keskellä kaupunkia sijaitseva, vuonna 1863 valmistunut Uudenkaupungin Uusi kirkko sekä kuuluisa, tutkimuksen mukaan vuosien 1642 – 1650 paikkeilla rakennettu, ihmeitä tekevä Pyhämaan uhrikirkko.

Uudessakaupungissa toimivat Uudenkaupungin teatteri, joka sijaitsee Kulttuurikeskus Crusellissa sekä Pyhämaan Suviteatteri.

Tunnettuja tapahtumia ovat Merefesti kesäkuussa, Crusell-viikko, Karjurock ja Lokalahden suvipäivä heinäkuussa sekä Joulutohinat (Lokalahden perinteiset joulumyyjäiset) joulukuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Uudessakaupungissa sijaitsee Valmet Automotive, joka on muiden valmistajien autoja kokoava tehdas. Se perustettiin Saab-Valmetin nimellä vuonna 1968, jolloin siellä valmistettiin Saabeja. Tällä hetkellä siellä valmistetaan Mercedes-Benzin A-sarjaa. Tehdas on Uudenkaupungin alueen suurin työnantaja, mutta alueella toimii myös lukuisia muiden alojen yrityksiä. Työpaikkoja on sekä palvelualalla että teollisuudessa. Tehtaan jälkeen toiseksi eniten työllistävät kasvinviljely ja kotieläintalous ja kolmannella sijalla on vähittäiskauppa. Kalannissa sijaitseva Vahterus Oy on perinteinen, Mauri Konnun vuonna 1990 perustama lämmönsiirtimiä valmistava tehdas, joka työllistää tällä hetkellä 170 henkeä. Yrittäjiä ja yrittäjyyttä harkitsevia tukevat Uudenkaupungin elinkeinopalvelut sekä kehittämisyhtiö Ukipolis Oy. Koulutusta on tarjolla Uudenkaupungin ammattiopisto Novidassa, Vakka-Suomen kansalaisopistossa sekä Vakka-Suomen musiikkiopistossa.