Vuodesta 1917 lähtien itsenäisen Suomen pääkaupunkina ollut Helsinki muistetaan erityisesti vuoden 1952 kesäolympialaisista sekä vuonna 1975 järjestetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK) huippukokouksesta. Vuonna 2000 Helsinki toimi yhtenä Euroopan kulttuuripääkaupungeista.

Kulttuuri ja taide

Helsingin kaupunki järjestää lukuisia tapahtumia. 12. kesäkuuta vietettävä Helsinki-päivä on ollut kaupungin syntymäpäivä vuodesta 1959 lähtien.

Perinteinen, vuodesta 1932 lähtien järjestetty uudenvuoden vastaanotto Senaatintorilla on näyttävä tapahtuma. Tammikuun alkupuolella Lux Helsinki tuo valoa pimeyden keskelle.

Elokuussa järjestetään Suomen suurin monitaidefestivaali, Helsingin juhlaviikot. Tapahtuma on kaksiviikkoinen. Oheisohjelmiin lukeutuvat muun muassa Art goes Kapakka ja Taiteiden yö. Tunnettuja elokuvafestivaaleja ovat muun muassa Rakkautta ja anarkiaa, DocPoint ja Night Visions –kauhuelokuvafestivaali.

Helsingin Olympiastadionilla järjestetään lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä urheilukilpailuja sekä ulkoilmakonsertteja. Jo 1743 alkunsa saanut Helsingin vanhin perinnetapahtuma Silakkamarkkinat järjestetään Kauppatorilla lokakuussa.

Tuomaan markkinat järjestetään joulukuussa. Joulun aikaan tarjolla on myös lapsiperheille suunnattu ilmainen Seurasaaren joulupolku, joka johdattaa kävijät satuun ja vanhanajan jouluun. Kolmen kuukauden välein toteutettavan Ravintolapäivän aikana kaikki halukkaat voivat perustaa vuorokauden ajaksi oman ravintolan.

Helsingin kaupunginmuseo on keskittynyt helsinkiläisten elämän kuvaamiseen erilaisin esinein ja valokuvin. Museoon on vapaa pääsy.

Helsingin taidemuseo huolehtii kaupunkilaisten omasta taidekokoelmasta, jossa on yli 9000 teosta. Helsingin kulttuurikeskuksen vaihtuvat näyttelyt järjestetään Annantalossa, Caisassa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Stoassa ja Vuotalossa. Helsingin kaupungintalossa sijaitsevassa Virka Galleriassa järjestetään lukuisia vaihtuvia näyttelyitä.

Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1882, ja se on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattisinfoniaorkesteri. Esitykset järjestetään Helsingin musiikkitalossa. Maamme ainoa ammatillinen oopperatalo Suomen Kansallisooppera on perustettu 1911. Oopperan yhteydessä toimii myös vuonna 1922 perustettu Suomen Kansallisbaletti. Jazziin ja uuteen rytmimusiikkiin erikoistunut 16-henkinen ammattiorkesteri UMO tekee 80 konserttia vuodessa ympäri maata.

Helsingin kaupunginteatterilla on tarjottavanaan Suomen monipuolisin näyttämötaiteen valikoima.

Ateneum on Suomen kuuluisin taidemuseo. Kokoelmissa on teoksia aina 1800-luvulta nykytaiteeseen. Yhdessä nykytaiteen museo Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa Ateneum muodostaa Kansallisgallerian. Suomen kansallismuseo esittelee suomalaisten historiaa keskiajalta 1800-luvulle. Sibeliuksen puistossa on Eila Hiltusen suunnittelema Jean Sibeliuksen (1865-1957) muistomerkki vuodelta 1967.

Seurasaaren ulkomuseossa esitellään suomalaisten asumista, työntekoa ja elintapoja 1600-luvun lopulta 1900-luvulle.

Esplanadin puisto on loistava virkistysalue, jossa järjestetään lukuisia tapahtumia. Narinkkatorin laidalla sijaitsevassa Kampin kappelissa on mahdollisuus rauhoittua ja hiljentyä vilinän keskellä sekä tavata pappia tai sosiaalityöntekijää.

Vuonna 1889 perustettu Korkeasaaren eläintarha on yksi maamme vanhimmista.

Suosittu Linnanmäen huvipuisto on viihdyttänyt lapsiperheitä jo vuodesta 1950. Katajanokalla pääsee maailmanpyörän, SkyWheel Helsingin, kyytiin.

Eduskuntatalo on 1920-luvun klassismia edustava rakennus. Peruskorjauksen vuoksi opastetut kierrokset jatkuvat vasta vuonna 2017.

Suomenlinna lukeutuu maailman suurimpiin merilinnoituksiin ja Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin ja kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Kauppatori ja jo vuodesta 1889 toiminut Helsingin Vanha Kauppahalli ovat Helsingin kuuluisimmat ja suosituimmat ostospaikat. Suuria kauppakeskuksia ovat Aleksi 13, Galleria Esplanad, Forum, Itis, Kamppi, Kluuvi, Ruoholahti, Sokos, Stockmann ja Verkkokauppa.com.

Pääkaupungin tunnetuimmat kirkot ovat Tuomiokirkko, Temppeliaukion kirkko sekä ortodoksinen Uspenskin katedraali.

Koulutus ja elinkeinoelämä

Pääkaupunkiseudulla toimivat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Taideyliopisto, ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Avoin yliopisto sekä Helsingin seudun kesäyliopisto. Palvelukeskus NewCo YritysHelsinki tarjoaa tukea sekä yrittäjiksi aikoville että sellaisina jo toimiville. Merellinen sijainti tuo Helsingin elinkeinoelämälle vetovoimaa, ja sitä edistävät myös kaupunkikulttuuri ja tapahtumat.

Lisätietoa Helsingin kaupungin tarjoamista aktiviteeteista
Visit Helsinki
Matkailijan opas 2016
Päänähtävyydet
Visit Helsinki youtube