Kuusamo

Kuusamon kaupunki sijaitsee Koillismaalla, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Luonnonkauneudestaan, lähes koskemattomana, järvien, jokien ja koskien ympäröimänä tuntureiden ja metsien erämaana tunnettu Kuusamo on yksi Suomen suosituimmista lomakohteista, joka houkuttelee paikalle vuosittain lähes miljoona turistia. Monet heistä saapuvat talvella nauttimaan erinomaisista laskettelumahdollisuuksista, joita läheiset hiihtokeskukset, etenkin Ruka, tarjoavat. Ruka on yksi Suomen suurimmista hiihtokeskuksista, ja sillä on kansainvälinen asema. Ruka isännöi lukuisia kansainvälisiä kilpailuja mäkihypyssä, maastohiihdossa ja yhdistetyssä.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Matkailukeskus Karhuntassusta löytyvät Kuusamon matkailuneuvonta, Hannu Hautala luontokuvakeskus, Metsähallituksen palvelupiste, myymälä ja kahvila.

Hannu Hautala luontokuvakeskus on 150 neliön näyttelytila, joka esittelee Suomen kuuluisimman luontokuvaajan elämäntyötä.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa on mahdollisuus järjestää erilaisia leirejä, valmennuksia, retkiä, koulutuksia ja kursseja. Keskus tarjoaa majoitusta, maittavaa kotiruokaa ja monipuolisia ohjelmia ryhmille (esimerkiksi leirikoulut, urheiluseurat, työyhteisöt ja seurakunnat). Toiminta on kansainvälistä.

Kuusamotalo on monipuolinen kulttuuri- ja kongressikeskus. Keskuksen tuloaulassa sijaitsee sadan neliön taidenäyttelytila Kaamosgalleria, jossa on myös 30 neliömetrin suuruinen parvi. Gallerian ikkunoissa voidaan esitellä lasimaalauksia.

Ulkomuseo Torankijärven rannassa tutustuttaa 1930-luvulta peräisin olevaan talonpojan pihapiiriin.

Kuusamon keskustassa on lukuisia kiehtovia nähtävyyksiä. Kelanrannan ja Kirkkolahden alueella, Kuusamojärven rannassa, kulkee neljä historiataulua sisältävä historiapolku. Se esittelee Kuusamon historiaa jääkaudesta sota-aikaan, Kelanrannan elämää sekä Kuusamon seurakunnan ja kirkon historiaa. Bertel Liljeqvistin suunnittelema Pyhän ristin kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1951. Kuusamon alueella on myös lukuisia muistomerkkejä. Näitä ovat muun muassa III Armeijakunnan muistomerkki, Evakkomuistomerkki ja Sankarivainajien muistopatsas. Väkevät Näkevät Tekevät on professori Terho Sakin suunnittelema, Kuusamon jälleenrakentamisen kunniaksi pystytetty pronssiveistos Kaupungintalon edessä. Se paljastettiin valtakunnallisten kotiseutupäivien aikana kesällä 1986. 1200 kilometrin mittainen puolustuslinja, Salpalinja, rakennettiin vuosina 1940 – 1941 ja 1944 Suomen itärajan puolustamiseksi. Kuusamossa kirkonkylä haluttiin suojata itäpuolelta muun muassa suurimpien järvien välisille kannaksille rakennettujen vahvojen panssariesteiden avulla. Lahtela-Vanttaja -polulla on Salpalinjan, kenttäradan ja tukinsiirtolaitoksen historiaan liittyviä kohteita.

Kuusamon luonto on vertaansa vailla, ja siellä on mahdollista lähteä unohtumattomille vaellusretkille. Kuusamolla on tarjottavanaan syvälle uurtuneita laaksoja, jyrkkäseinäisiä kalliorotkoja, kanjoneita, vuolaita jokia ja koskia, tuntureita ja ikimetsiä. Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitsee upea Oulangan kansallispuisto. Kuusamon ja koko maan kuuluisin vaellusreitti on 80 kilometriä pitkä Karhunkierros, joka kulkee Karhunkierroksen luontokeskuksesta Rukalle. Karhunkierroksen upeissa maisemissa on korkeita metsäisiä vaaroja, syvissä kuruissa virtaavia koskisia jokia, jylhiä rantakallioita, harjuja ja mäntykankaita.

Kulttuurielämyksiä tarjoaa harrastajateatteri Kuusamon Näyttämö ry.

Tunnettuja tapahtumia ovat muun muassa Karhujuoksu kesäkuussa, Olutfestivaalit heinäkuussa, pohjoismaisten hiihtolajien Rukan maailmancup marraskuussa ja Freestylen maailmancup sekä Joulumarkkinat joulukuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Kuusamon elinkeinoelämä painottuu matkailuun, puunjalostukseen, elintarviketuotantoon sekä metalli- ja tietoteollisuuteen. Kuusamon ja Taivalkosken yritysneuvonnasta ja elinkeinojen kehittämishankkeista vastaa Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy. Koulutusta on tarjolla Kuusamo-opistossa, Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopistossa ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:ssä.

Rukan hiihtokeskus

Rukan hiihtokeskuksen kausi kestää parhaassa tapauksessa lokakuusta toukokuuhun, ja siksi se onkin yksi Euroopan lumivarmimmista laskettelukohteista. Se on myös yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista haastavine rinteineen, joista pisin on 1300 metriä. Kaikkiaan rinteitä on 30 ja hissejä 20, joista viisi on tuolihissejä. Tarjolla on myös nopea kuuden hengen kuomulla varustettu RukaExpress. Lapsille on kaksi omaa hiihtoaluetta taikamattohisseineen, Vuosselin lastenmaa ja Kaltiolammen lastenmaa. Rukan hiihtokoulussa voi hioa taitojaan taitavien opettajien opastuksella. Todellisille taitureille on omat paikkansa: BatteryPark ja Freestylen maailmancupista tunnettu Battery run –kumpareikko. Maastohiihtoladut ovat lumetusjärjestelmän ansiosta käytössä jo alkukaudesta, ja latujen varsilla on miellyttäviä taukopaikkoja. Alueella voi majoittua muun muassa Ski-Inn -hotellihuoneisiin, huoneistoihin, mökkeihin ja sekä hotelli RukaVillageen.