Lisätietoa

Pudasjärvi
Syöte

Pudasjärvi

Pudasjärvi sijaitsee lähellä Oulua ja on osa Pohjois-Pohjanmaan aluetta. Pinta-alaltaan se on Suomen toiseksi suurin kaupunki Rovaniemen jälkeen (vuoden 2006 tilastoissa), ja myös yksi maailman suurimmista. Pudasjärvi tunnetaan luonnostaan, ja siellä sijaitsee Suomen eteläisin tunturi, Syöte. Euroopan unionin vanhimmat kalliomuodostelmat löytyvät Pudasjärven Siuruankylästä. Trondhjemiittisellä gneissillä on ikää 3500 miljoonaa vuotta. Kaksi suomalaista, melodista death metalia soittavaa yhtyettä, Kalmah ja Eternal Tears of Sorrow, on perustettu Pudasjärvellä.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Pudasjärvellä on lukuisia luonnonnähtävyyksiä. Euroopan vanhimpien kallioiden ohella alueelta löytyy monia muita mielenkiintoisia kohteita. Hampusvaaralta avautuu upeat näkymät yli Iinattijärven. Käyntikohde on erityisesti kalliokiipeilijöiden suosima. Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi, jonka huippu nousee 432 metriin merenpinnasta. Tunturi on osa Syötteen matkailualuetta, ja sen lähellä sijaitsee Syötteen kansallispuisto. Yli puolet Pudasjärven pinta-alasta on suota. Luonnon ja kasvi- ja eläinkunnan suojelemiseksi valtio ja alueen kunnat ovat perustaneet viime vuosikymmeninä useita soidensuojelualueita. Näitä ovat Litokaira, Oivassuo ja Hirvisuo. Muita alueen luonnonnähtävyyksiä ovat Julmaharju, Jumalanhauta, Kaunislampi, Kipinänkoski, Kirkashete, Kupsonvaara, Ohtavaara, Portinkuru, Puolukkavaara, Rantaraitti, Rumavaara ja Vattukuru.

Alueen paikallishistoriaan voi tutustua muun muassa useiden muistomerkkien kautta.

Draken DK-219 eli ”Rysky” on Lapin lennoston käytöstä poistettu suihkuhävittäjä, joka lahjoitettiin muistomerkiksi vuonna 2004. Se sijaitsee neljä metriä korkean metallipilarin nokassa lähellä Pudasjärven ilmailukeskuksen lähtötasoa. Kone oli ilmavoimien käytössä 25 vuotta, ja sillä suoritettiin 3700 lentoa ja 2 200 lentotuntia. Ilmailukeskus sijaitsee Pudasjärven keskustaajaman läheisyydessä, ja sitä käyttävät muun muassa Lapin lennosto sekä Pudasjärven ja Oulun ilmailukerhot. Muita muistomerkkejä ovat Illikaisenkosken myllyn ja sahan muistomerkki, Lapinsodan muistomerkit, Parkkuupukki, Rytivaaran kruununmetsätorppa ja Sankarimuistomerkki.

Kirkkoalueeseen kannattaa ehdottomasti tutustua. Riekinkankaalla sijaitseva ristikirkko on valmistunut vuonna 1781, ja sinne mahtuu noin 700 ihmistä. Kirkkopihasta löytyy vapaussodassa henkensä menettäneiden hauta sekä vuonna 1666 helluntaikirkosta paluumatkalla hukkuneen kirkkoherra Josephus Palmannuksen perheen hauta. Hautausmaan ympärillä on 1370 metriä pitkä katettu hirsiaita, ja keskellä sankarihauta-alue.

Noin 10 kilometrin päässä Kurenalan keskustasta löydät Pudasjärven kotiseutumuseon. Museo sijaitsee lähellä kirkkoa. Se avattiin 19.6.1960 vanhassa viljamakasiinirakennuksessa, joka on peräisin vuodelta 1859. Alueella on yli 20 rakennusta, ja museo on yksi Suomen laajimpia, monipuolisimpia ja parhaiten hoidettuja kotiseutumuseoita. Pinta-ala on noin kolme hehtaaria. Tarjolla on opastettuja kierroksia, ja alueella myös järjestetään erilaisia tapahtumia.

Taiteilija Aki Roukalan kahdeksanosainen valokuvateos Aikalaiset on sijoitettu ympäri keskusta-aluetta. Teos kuuluu Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston rahoittamaan Pohjavirta-hankkeeseen.

Upea luontopolkujen reitistö, Peikkometsä, sijaitsee Syötteen Kovalammen rannalla, Aurinkokallion kuusikkorinteillä. Siellä voi kiertää kahden kilometrin mittaisen Peikkopolun, 3,2 kilometrin mittaisen Ketunkierroksen tai 400 metrin mittaisen Teatterikierroksen, joka soveltuu myös pienille lapsille.

Taidehuone Pohjantähti esittelee pudasjärvistä ja pohjois-suomalaista taidetta.

Tunnetuimmat tapahtumat ovat Umpihankihiihdon MM-kisat helmikuussa ja Kesäpilikin MM-kisat (Pilikkiviikko) heinäkuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Pudasjärven elinkeinoelämä on monipuolista. Pääelinkeinot ovat matkailu, puunjalostus, bioenergia- ja turveala, kone- ja kuljetusala sekä alkutuotanto. Kunnassa toimii useita valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä yrityksiä, kuten puutuotealan yritykset Kontiotuote Oy ja Profin Oy. Yritysneuvontaa saa Oulunkaaren elinkeinopalveluista. Koulutusta on tarjolla Oulunseudun Ammattiopistossa, Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:ssä sekä kansalaisopistossa.

Syöte

Syötteellä monenlaista talvista tekemistä riittää, sillä Pudasjärvi on yksi Suomen lumisimmista alueista kinosten paksuudessa mitattuna. Tarjolla on muun muassa koiravaljakkoajelua ja moottorikelkkailua. Hoidettuja latuja ja vaellusreittejä on yhteensä 120 kilometriä. Rinteitä on kymmeniä ja myös hissejä on runsaasti. Pyöräilyä voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina. Fatbike-maastopyörät soveltuvat lumisille teille, ja kesäisin on tarjolla mahtavia maastoreittejä sekä -polkuja.

Myös monipuolisia sisäaktiviteetteja on tarjolla. Pikku-Syötteellä on mahdollisuudet kiipeilyyn, pelaamiseen, tähtien tarkkailuun ja kangaspuilla kutomiseen. Syöte-salissa esitetään hiihtolomaviikolla elokuvia, ja siellä voi myös harrastaa lentopalloa, sulkapalloa, sählyä ja koripalloa. Myös kuntosali on käytössä.

Rinteitä Pikku-Syötteellä on yhdeksän, ja ne kaikki ovat tasoltaan helppoja. Alueella on 4 ankkurihissiä ja yksi lasten naruhissi. Frisbeegolf, murtomaahiihto, laskettelu, lumilautailu ja lumikenkäily kuuluvat alueen harrastusmahdollisuuksiin.

Iso-Syötteellä on 17 rinnettä ja kahdeksan hissiä. Niistä viisi on ankkurihissejä, ja kolme muuta ovat sompa-, naru- ja mattohissi. Viimeksi mainittu on ilmainen, ja alle 7-vuotiaat pääsevät myös laskemaan ilmaiseksi. Rinteitä on eritasoisia: Nautiskelurinteet (eturinteet) sopivat aloittelijoille ja harrastelijoille. Sporttirinteet (takarinteet) ovat haastavampia. Lumimaa sopii erinomaisesti lajia aloitteleville lapsille. Iso-Syöte SnowPark on maamme pisin ja monipuolisin freestylealue. Vieressä sijaitsevassa Iso-Syöte JibParkissa voi käyttää mielikuvitustaan ja hioa parkkilaskutekniikkaansa. FreerideParkissa on freeriden harrastajille hyppyreitä ja droppeja. Iso-Syötteen alueella on myös viihtyisä kylpylä Arctic Spa, josta löytyy uima-altaan ja saunojen lisäksi arktisia elämyksiä ulkoaltaissa sekä hoito-osasto spa- ja kauneudenhoitoineen. Ulkoterassilla on kaksi poreallasta. Terassin seinät on rakennettu jäästä, ja tila on koristeltu jääveistoksin.

Pudasjärven keskustasta löytyy virkistysuimala Puikkari pore-, kylmä-, opetus- ja liukumäkialtaineen sekä kuntosaleineen.