Lisätietoa:

Inari
Inari & Saariselkä

Euroopan unionin pohjoisimmassa osassa, keskellä Pohjoiskalottia, sijaitseva Inari on Suomen suurin kunta ja myös yksi maan suurimpia ja kansainvälisimpiä matkailukuntia. Alue kattaa 5 % Suomen pinta-alasta.

Inarissa kulkee Venäjän ja Norjan rajat, ja sijaintinsa vuoksi se on ollut kautta historian kulttuurien kohtauspaikka sekä kulkureitti Jäämerelle ja Kuolan niemimaalle. Inarista pääsee Venäjän Barentsinmerelle Jäämerenkäytäväksi kutsuttua reittiä pitkin. Suomen lisäksi kunnassa puhutaan kolmea eri saamenkieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Vajaa kolmannes asukkaista on saamelaisia. Kaksi kolmaosaa väestöstä asuu keskustaajamassa, Ivalossa, joka on kunnan suurin kylä.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Inari-Saariselkä -matkailualue houkuttelee kävijöitä ainutlaatuisella luonnollaan. Kansallispuistot, järvialueet, joet ja tunturit tarjoavat upeat näkymät ja rajattomat matkailumahdollisuudet. Revontulia pääsee ihastelemaan 200 päivänä vuodessa, ja kesäisin keskiyön aurinko paistaa kaksi kuukautta.

Saariselälle on lentoyhteys Helsingistä. Alueella ovat monipuoliset majoitusvaihtoehdot ja kaikki muut tarpeelliset palvelut lähellä toisiaan. Kaikenlaiset aktiviteetit odottavat kuntoilijoita. Hiihtolatuja on noin 200 kilometriä, ja laskettelijoille on 15 eritasoista rinnettä kahdella tunturilla. Kaksi upeaa rinneravintolaa, Sport Bistro Pilkku ja Kaunispään Huippu, palvelevat nälän yllättäessä. Keskuksessa toimii hiihtokoulu, jonka ammatti- ja kielitaitoiset opettajat opastavat mielellään vasta-alkajia. Eväitä voi nauttia nuotiopaikoilla ja kodassa. Saariselän maaperä on pääosin 2 miljardia vuotta vanhaa granuliittia. Viimeinen jääkausi päättyi 9500 vuotta sitten Saariselällä. Kylä sijaitsee 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Kylän vieressä sijaitseva Kaunispää-tunturi on 438 metriä korkea.

Inarijärvi on jään peitossa lokakuun lopusta kesäkuun alkuun, mutta sen jälkeen alkavat risteilyt. Järvellä risteilee sähkömoottorein kulkeva katamaraanialus M/Y Inari syyskuun loppupuolelle asti. Noin kaksi tuntia kestävät risteilyt suuntautuvat Inarin kirkonkylältä noin 11 kilometrin päässä sijaitsevalle Ukonsaarelle. Muinoin Ukonkivi oli saamelaisten pyhä uhripaikka. Risteily pysähtyy Pielpavuonolla, mistä voi patikoida noin seitsemän kilometrin matkan takaisin Inariin. Satamasta kolmen kilometrin päässä sijaitsee tutustumisen arvoinen Pielpajärven erämaakirkko, joka on valmistunut vuonna 1760. Inarista löytyy myös vuonna 1952 käyttöön vihitty saamelaiskirkko.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida avaa kävijöille saamelaista kulttuuria ja Pohjois-Lapin monimuotoista luontoa. Kesäisin avoinna on myös aistikas ulkomuseoalue. Keskuksessa on ympäri vuoden lukuisia kulttuuriin, taiteeseen ja luontoon liittyviä vaihtuvia näyttelyitä sekä kulttuuri- ja luontoaiheisia tapahtumia. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy luonto- ja museokauppa Siida Shop, josta saa saamelaiskulttuuriin ja pohjoisen luontoon liittyviä matkamuistoja. Keskuksessa toimivat yhteistyössä Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus.

Myössäjärvellä, noin 25 kilometriä Ivalosta pohjoiseen, voi ihastella huikeaa luonnonnähtävyyttä, Karhunpesäkiveä. Se on maailman ainoa jääkauden aikana paikaltaan siirtynyt, hiidenkirnua muistuttava tafoni eli rapautumisonkalo ja Suomen suurin ontto siirtolohkare. Kohteesta löytyy myös kesäkahvila. Tutustu Myössäjärveen täällä: Myössäjärvi

Jänkävaaran virkistysalueella on erinomaiset liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden. Talvisin voi hiihtää haastavalla nousu- ja laskuosuuksia sisältävällä kuntoladulla, josta voi valita 3, 5 ja 9 kilometrin reitit. Kesäisin voi lenkkeillä maastossa, marjastaa ja sienestää. Tutustu alueen karttaan täällä.

Ivalojoen upeat maisemat sopivat erinomaisesti melontaan, kalastukseen, moottorikelkkailuun ja hiihtoon. Vaihtelevista maisemista löytyy useita rantautumispaikkoja ja erinomainen uimaranta. Lisätietoa: Retkeilyreitit Ivalojoella, Melontareitti Ivalojoella 70 km.

Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin, ja siellä on monipuoliset retkeilymahdollisuudet. Opastetuilla retkillä voi tutustua entisaikaisen pororuhtinaan Kaapin Jounin tilaan ja alueen saamelaiseen elämäntapaan. Puiston halki virtaa yli 70 kilometriä pitkä Lemmenjoki. Lemmenjokilaaksossa ja kulta-alueella retkeily on helppoa, sillä siellä on merkittyjä reittejä sekä autio- ja vuokratupia. Lisätietoa: Jokiveneretket, Vaellukset

Vuonna 1983 perustettu Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin. Pohjoisosan tunturierämaassa on useita yli 500 metriä korkeita tuntureita. Merkityille reiteille ja luontopoluille pääsee Saariselän matkailukeskuksesta, Tunturikeskus Kiilopäältä, Koilliskairan luontokeskuksesta Tankavaarasta, Sompiojärveltä sekä Kemihaaran ja Haukinivan (Nuorttijoki) pysäköintialueilta. Lisätietoa vaellusreiteistä saa Kiehisestä Saariselällä ja Tankavaaran luontokeskuksesta. Nähtävyydet Urho Kekkosen kansallispuistossa Inari-Saariselän alueelta löytyvät myös Sompion luonnonpuisto ja Kevon luonnonpuisto.

Vuotsolla ja Tankavaaralla pääsee tutustumaan saamelaisuuteen, poronhoitoon ja kullanhuuhdonnan historiaan. Suomen eteläisin saamelaiskylä Vuotso sijaitsee lähellä Urho Kekkosen kansallispuistoa sekä Sompion luonnonpuistoa. Tankavaarasta löydät kultamuseon ja kultakylän sekä Tankavaaran luontokeskuksen.

Perinteinen kohtauspaikka, Kaamasen kylä, sijaitsee 40 kilometriä Inarista pohjoiseen. Sieltä pääsee tietä tai moottorikelkkauraa pitkin Utsjoelle, Karigasniemelle, Karasjoelle ja Kirkkoniemeen Norjaan, Sevettijärvelle ja Näätämöön. Kaamanen on suosittu alue lintubongareiden keskuudessa, sillä siellä voi tarkkailla useita arktisia lintuja, joita ei kovinkaan usein tapaa muualla. Muotkatunturin erämaa-alueella voi nauttia henkeäsalpaavista maisemista tuntureineen ja vuolaine jokineen. Alueella ei ole merkittyjä reittejä. Tupia on jonkin verran.

Kulttuuria on tarjolla Elokuvateatteri Aslakissa sekä Kulttuuritila Kuulaassa, jossa on muun muassa taidenäyttelyitä.

Tunnettuja tapahtumia ovat muun muassa Tunturiblues ja Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaali tammikuussa, Perinteiset Monotanssit Laanilassa maaliskuussa ja marraskuussa, Jänkhällä Jytisee –moottoripyöräilytapahtuma elokuussa, Suomen pohjoisin maastopyöräilytapahtuma Saariselkä MTB syyskuussa, Kaamosjazz, Luontokuvatapahtuma Camera Borealis, Ivalon joulumessut ja Saamenkäsitöiden markkinat eli Duodjimarkkinat marraskuussa ja Koko kylän yhteinen joulunavaus Siidassa joulukuussa.

Elinkeinoelämä ja koulutus

Inarin ylivoimaisesti merkittävin elinkeino on matkailu. Muita tärkeitä aloja ovat Metsähallituksen metsätalous ja luontopalvelut, porotalous, yksityinen metsätalous ja puutuotteiden jalostus. Elinkeino- ja yrityspalveluja tarjoavat Elinkeinot & kehitys Nordica ja Kiinteistökehitys InLike Oy. Koulutusta on tarjolla kansalaisopistossa.