Tunnettuja tapahtumia Kajaanissa ovat Kajaani tanssii helmikuussa, Kajaanin runoviikko heinäkuussa, jonka yhteydessä järjestetään myös markkinakatu ja Kajaanin syysmarkkinat syyskuussa.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Kaukametsä on lukuisten vuosittaisten tilaisuuksien pitopaikka. Tapahtumia on joka vuosi noin 400, ja tarjolla on muun muassa konsertteja, luentoja ja tanssia. Merkittävimmät tapahtumat ovat Kajaanin Runoviikko, Kajaani Tanssii, Kaukametsän kulttuuriviikko, Barokki Soi sekä Kajaanin Kevät -festivaalit.

Vuokatin ympärivuotinen matkailukeskus sijaitsee Sotkamossa puolen tunnin matkan päässä Kajaanista. Laskettelun lisäksi siellä voi harrastaa muun muassa golfia, palloilua, uintia, keilausta, lumilautailua ja koiravaljakkoajelua.

Nähtävyydet ja kulttuuri

Kajaanin linna, lussitupa ja tervakanava ovat viehättävä historiallinen kokonaisuus. Golfin harrastamiseen on mahdollisuus 9-reikäisellä kentällä. Luonnonystävien ohittamattomia paikkoja ovat luonnonsuojelualue Talaskangas ja Otanmäen Lintuvesiallas. Idyllisessä Paltaniemen kylässä on historiallisia käyntikohteita, kuten vuonna 1726 valmistunut Paltaniemen kuvakirkko sekä mestarirunoilijan elämäntyötä sekä Elias Lönnrotin teoksia esittelevä Eino Leino –perinnetalo.

Kajaanissa toimivat seuraavat museot: Kainuun museo, Kajaanin taidemuseo ja Talonpoikaismuseo Riihipiha.

Uusgoottilainen Kajaanin kirkko rakennettiin vuonna 1896. Ortodoksinen Kristuksen kirkastumisen kirkko on vihitty käyttöön 1959. Ortodoksinen tsasouna on otettu käyttöön 2012. Vuolijoen Jugend kivikirkko, Kainuun ainoa harmaakivikirkko, on rakennettu vv. 1905 – 1906.

Kaupungin alueella on lukuisia julkisia veistoksia ja muistomerkkejämuun muassa Anovat kädet, Aurinkokello, Eino Leino, Elias Lönnrot, Evakkokivi ja Hautamuistomerkki.

Kajaanin kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1969. Kaupungissa toimivat myös ammattiteatteri Vaara-kollektiivi, esittävän taiteen näyttämö Generaattori, Kajaanin harrastajateatteri, nykytanssin tuotantoryhmä Routa, Paltaniemen kesäteatteri ja Vuolijoen kesäteatteri. Elokuvia tarjotaan Elokuvakeskus Biorexissä.

Kajaanin elinkeinoelämä on monipuolista. Merkittävässä asemassa ovat ICT-ala, erityisesti peliteollisuus ja datakeskuspalvelut, sekä metalliala. Kainuun elinkeinorakenteen sekä tärkeimpien toimialojen kehitystä tukee Kainuun Etu Oy. Koulutusta kaupungissa tarjoavat Kainuun ammattiopisto, Oulun yliopiston yksikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kaukametsän opisto ja Kainuun musiikkiopisto.

Lisätietoja:

Kajaanin kaupunki