Kuopio on Itä-Suomen matkailukaupunkien kiistaton ykkönen. Kuvankauniin Kallaveden rannalla sijaitseva Kuopio tarjoaa matkailuelämyksiä vuodenajasta riippumatta.

Kuopio on Suomen kaupungeista kahdeksanneksi suurin. Kuopioon on liitetty useita lähikuntia jo 1960-luvulta lähtien. Kaupunki on tätä nykyä Suomen suurin maidontuottajakunta ja toiseksi suurin naudanlihantuottajakunta. Nykyinen Kuopion kaupunki perustettiin 1775, jolloin kuningas Kustaa III määräsi kaupungin perustettavaksi Savo-Karjalan läänin pääkaupungiksi.

Kuopion tunnettuihin tapahtumiin kuuluvat Finland Ice Marathon, Kuopio tanssii ja Soi, Kuopio RockCock, Kuopion kansainväliset viinijuhlat sekä nykytaiteen festivaali Anti – Contemporary Art Festival.

Tahko tarjoaa monipuolisesti palveluja: laskettelua, kylpylän, golfkentät, ulkoilureittejä ja paljon muuta. Seikkailukuopiossa voi patikoida, meloa ja hiihtää.

Kuopion alueella on myös lukuisia ostoskeskuksia. Kaupungin liike-elämän sydän on Kuopion tori, jonka ympäriltä löytyvät tärkeimmät pankit, tavaratalot ja kauppakeskukset. Torin kuuluisimmat tuotteet ovat  kalakukot ja lihapiirakat. Torin laidalla on kauppahalli.

Viehättäviä luontokohteita on Kuopiossa runsaasti. Puijon mäki on helposti tunnistettavissa Puijon tornista. Ydinkeskustan ulkopuolella on myös viehättäviä käyntikohteita. Puijon luonto- ja opastuskeskuksen Savolaistorppa Konttilassa, on perinnetilakahvila ja kotieläinpiha. Rauhalahden Jätkänkämpässä voi nauttia aidosta tukkilaisperinteestä ja ympäri vuoden käytössä olevasta savusaunasta. Kuopion Roll Risteilyt järjestää laivamatkoja kesäisin.

Keskustassa ja sen läheisyydessä sijaitsevat Kuopion museo, Kuopion taidemuseo, Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, Kuopion tuomiokirkko ja J.V. Snellmanin puisto sekä Pohjois-Savon maakuntamuseo.

Kaupungissa toimii kaksi tasokasta teatteria: Kiertävä ammattiteatteri Tanssiteatteri Minimi ja Kuopion kaupunginteatteri. Kuopion musiikkikeskuksessa järjestetään yli 300 tilaisuutta vuosittain. Keskuksessa toimii myös Kuopion kaupunginorkesteri.

Kuopio tunnetaan erinomaisesta koulutuksestaan. Kaupungissa toimii Itä-Suomen yliopiston lisäksi myös Sibelius-Akatemian Kuopion osasto, Pelastusopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Savon ammatti- ja aikuisopisto. Lisäksi opetusta saa Kuopion talouskoulussa, Kuopion konservatoriossa, Pohjois-Savon opistossa ja Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

Kuopio Innovation Oy:n tavoitteena on edistää yritystoiminnan syntyä ja kasvua sekä lisätä Kuopion alueen elinvoimaisuutta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on koettu voimakasta kasvua, jolloin on syntynyt yli 10 000 uutta työpaikkaa ja runsaat 1000 yritystä.

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki
Kuopio-Tahko matkailu