Suomen julkinen liikenne on erinomaista sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Junat ovat nykyaikaisia ja miellyttäviä ja kulkevat yleensä ajallaan jopa pahimmilla talvikeleillä. Linja-auto- ja rautatieverkosto kattaa koko maan.

 

Junat

Valtion rautateillä (VR) on luotettavat ja tiheät junayhteydet lähes kaikkiin maan osiin pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. VR:llä on lukuisia palveluja. Nopeimmat pikajunat ovat Pendolino (S), InterCity (IC) ja InterCity2 (IC2). Lisäksi on tarjolla tavallisia pikajunia (P) sekä paikallisjunia. Varsinkin pikajunat ovat miellyttäviä, sillä niissä on ravintolavaunu, pistorasiat, tupakkavaunu ja IC-junissa myös perhevaunu, jossa on myös leikkihuone.

 

Pikajunissa on yleensä ensimmäisen luokan osasto, ns. bisnesluokka, jossa saa lisämaksua vastaan enemmän tilaa, ilmaiset sanomalehdet ja mahdollisesti välipalaa. Pitkillä matkoilla, esimerkiksi Helsingistä Ouluun, tarjolla on myös yöjunia, joissa useimmissa on myös tärkeimpiä asemia palvelevat autovaunut. Jos matkustat autolla, ajoneuvosi lastataan illalla vaunuun, ja aamulla perillä ollessasi voit jatkaa matkaa.

 

Vuonna 2006 VR päivitti kaikkien IC- ja IC2 -junien leikkihuoneet. Ne sijaitsevat kaksikerroksisen vaunun yläkerroksessa. Näissä junissa on myös perhevaunu, joissa voi leikkiä ja lukea kirjoja. Alle kuusivuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi normaalihinnan maksavan aikuisen seurassa. Neljä alle viisivuotiasta lasta voi matkustaa aikuisen seurassa ilmaiseksi, mutta heille ei ole mahdollista varata paikkoja. 6 – 16 –vuotiaat saavat 50 % lapsialennuksen. Yli 65-vuotiaat saavat 50 % seniorialennuksen. On myös ryhmäalennuksia: 3 – 10 hengen ryhmät saavat 15 % ja vähintään 11 hengen ryhmät 20 % alennusta.

 

Junalla pääsee erittäin helposti Venäjälle, sillä Helsingistä on sinne kaksi päivittäistä lähtöä. Allegro-juna liikennöi joka aamu Viipurin kautta Pietariin. Yöpikajuna Tolstoilla pääsee Moskovaan. Varmista Venäjälle lähtiessäsi, että sinulla on voimassaoleva viisumi.

 

Linja-autot

 

Suomen suurin linja-autoyhtiö on Oy Matkahuolto Ab, jolla on pitkän matkan yhteyksiä käytännössä joka puolelle maata. Lapissa linja-auto on ainoa julkinen kulkuneuvo, sillä rautatieverkosto ei ulotu aivan pohjoiseen asti. Linja-autot saattavat olla joissain tapauksissa junia kalliimpia, mutta suurempien kaupunkien välisissä yhteyksissä hinnat ovat kilpailukykyiset. Lisäksi linja-autot tarjoavat junia suoremmat ja tiheämmät kulkuyhteydet.

 

Matkahuollolta saa Bussipassin, jolla voi matkustaa rajoituksetta viikon tai kahden ajan. Yhtiö myös edistää julkista liikennettä ja tarjoaa matkustamiseen liittyviä tuotteita ja palveluja. Matkahuollon Internetistä löytyvästä ja puhelimitse tavoitettavissa olevasta aikataulupalvelusta saa kaikkien suomalaisten linja-autojen aikataulut sekä tietoa 40 000 lähtöpisteestä ja 20 000 pysäkistä.

 

Yhtiön palveluita saa 2 000 palvelupisteestä, joista se itse omistaa 60. Lisäksi yhteistyökumppanit myyvät palveluja yli 400 paikkakunnalla.

 

Raitiovaunut

 

Tällä hetkellä vain Helsingissä on raitiotie, mutta sekä Tampereella että Turulla on tulevaisuuden raitiotiesuunnitelmia.