Yksi rentouttavimmista tavoista tutustua Suomen luonnolliseen kauneuteen on mennä risteilylle, joko mystisten saarien ja ainutlaatuisten luotojen läpi, tai lukuisia purjehduskelpoisia järviä, kanavia ja jokia pitkin. Valittavissa on vesibusseja, höyrylaivoja sekä isoja ja pieniä lauttoja. Esimerkiksi m/s Brahe risteilee Saimaan järvellä, Saimaan kanavassa, Suomenlahden itäosiin, Savonlinnasta Puumalan, Lappeenrannan ja Kotkan kautta Helsinkiin. Muita suosittuja reittejä ovat Turku-Naantali sekä Helsinki-Porvoo. Keski-Suomessa, jossa suurin osa isoimmista asutuskeskuksista on rakennettu järvien ympärille, jokaisessa kaupungissa on kiireinen satama. Niistä useimmissa on pieniä paikallisia risteilylauttoja.

 

Hieman pidempiä risteilyjä janoavat voivat matkustaa lautalla neljästä Suomen kaupungista (Helsingistä, Naantalista, Turusta ja Vaasasta) Ruotsin satamiin Tukholmaan, Kapellskäriin ja Uumajaan sekä Rostockiin ja Travemundeen Saksassa, Gdanskiin Puolassa, Tallinnaan Virossa ja Maarianhaminaan Ahvenanmaalla.

Suurimmat lauttayhtiöt ovat:

 

  • Tallink Silja, jolla on 18 lauttaa yli seitsemällä reitillä Itämerellä ja jonka palveluja käyttää yli 7 miljoonaa matkustajaa vuosittain
  • Viking Line liikennöi päivittäin Helsingin, Turun, Tukholman ja Ahvenanmaan väliä
  • RG Line, jolla on 9 viikoittaista lauttavuoroa Vaasan ja Uumajan välisellä reitillä
  • Finnlines, joka tarjoaa säännöllisiä yhteyksiä Helsingin ja Saksan välillä
  • Scandlines, joka liikennöi Rostockin ja Hangon väliä